Relativ luftfuktighet beskriver mängden vattenånga i luften, i förhållande till den maximala mängden vattenånga den kan innehålla. När man ökar luftens temperatur, ökar också dess fuktbärande kapacitet. Tillför man inte fukt samtidigt, sjunker den relativa luftfuktigheten. Trä krymper när luftfuktigheten sjunker. När vi värmer upp luften i våra bostäder, sänker vi samtidigt den relativa luftfuktigheten, ofta till skadliga nivåer för våra instrument. Det är därför luftfuktaren behövs. Se luftfuktarna vi säljer här till höger (längre ner på sidan på din telefon)

För låg fuktighetsnivå är den främsta orsaken till att gitarrer spricker eller skadas. 

Mellan 45% och 55% är optimalt för instrumenten, medan 40% är den lägsta godtagbara luftfuktighetsnivå enligt min erfarenhet. Blir det lägre än så, börjar virket i gitarren krympa så mycket att det vrider och spänner gitarren och påverkar spelbarheten, tonen och stabiliteten. Under 30% börjar instrumenten spricka. Det är tyvärr de finaste gitarrerna som spricker först, de är tunnare och mer vältrimmade och torkar därför snabbare ut. Skaffa en pålitlig, kallibrerad, digital hygrometer för att få reda på hur låg luftfuktighet det är i din bostad.

Det är under den kalla årstiden - slutet av september till maj - när värmen är på i bostäderna, som problemet är störst. Det är då du behöver vara uppmärksam på symptom som tyder på att gitarren torkar ut. Använd luftfuktare, så instrumentet inte skadas. Har du inte luftfuktare för hela rummet där gitarren bor, måste du förvara gitarren i ett tätt slutande etui med en luftfuktare och fylla på den med vatten varje gång du lägger ner gitarren där. Med dessa enkla rutiner kan du hålla din gitarr i gott skick och skydda den från att skadas av den torra luften. Kontakta mig gärna om du har frågor om detta.


Symptom som visar att gitarren är uttorkad

 • Bandstavarna sticker ut lite på halsens kant
 • Bakstycket ser platt eller sjunken ut
 • Locket är insjunken framför stallet
 • Locket ser vågigt ut med en kulle bakom stallet
 • Greppbrädan har en kulle där halsen möter kroppen
 • Halsens linje pekar långt över stallets träyta
 • Stallsadeln sitter väldigt trångt i stallet
 • Mekanikens fästmuttrar är lösa
 • Bandrassel uppstår runt c:a 7:e bandet och uppåt
 • Greppbrädan böjs ner med det sjunkande locket
 • Stallet separerar från locket i bakkanten
 • Kantlister lossnar

Vissa av dessa symptom kan ha andra orsaker också, men de är alla mycket vanliga på uttorkade gitarrer.
Stadler Form Eva

Luftfuktare  2200:-


Luftfuktare med extern sensor - placera den vid gitarren, så får du helt exakt önskad luftfuktighet för ditt instreument. Kan kopplas till wifi och därigenom hanteras från en app i din mobiltelefon. 6,3 liter tank, antikalk-patron och 5 effektnivåer. En tyst, snygg och smidig apparat som gör kampen mot torr luft enklare. 418x196x196 mm.

Läs mer på tillverkarens hemsida:


Stadler Form Eva produktsida
Wilfa HUE-6B luftfuktare  1250:-


För dig som vill ha gitarren franmme hela tiden. Tyst och effektiv luftfuktare, med ställbar fuktighetsnivå, timer, ioniseringsfilter och 6-liters vattentank. Med denna igång, kan du ha dina gitarrer framme, utan att riskera att de torkar ut. Du kan höra av dig för att rådgöra om dess användning, vi hjälper gärna till. Det är en snygg och trevlig liten maskin med måtten 338×244×380 mm. Se detaljer och specifikationer på tillverkarens hemsida: 


Wilfa HUE-6B produktsida

Boveda 2-way Humididty control kit   450:-


Smidig, pålitlig och hållbar luftfuktning för gitarrfodralet. Anpassar sig till luftfuktigheten och håller den på en nivå mellan 45 och 55% som är optimalt för ditt instrument. Återtar fukt när nivån blir för hög och utsöndrar det när nivån är för låg. Hållar upp till 5-6 månader, om man inte öppnar väskan så ofta. Lämpar sig därför även för långvarig förvaring utan användning. Läs mer på tillverkarens hemsida:


Boveda produktsidaOasis Guitar Humidifier 350:-


Luftfuktare framtagen för torrare miljöer - som inomhusklimat här i Norden. Avger 50% mer fuktighet än standardmodellen och måste därför fyllas på oftare. Man ser när den behöver fyllas på genom att behållaren krymper ihop, allteftersom vattennivån minskar i den. Effektiv och pålitlig fuktning vid regelbunden användning av gitarren. Det finns även en modell som kan fästas i gitarretuiet, kallad Case Humidifier. Denna har två olika fästanordningar, så den passar till olika typer av etuier.


Oasis produktsidaHumitron gitarrfuktare  175:-


Enkel och bra luftfuktare till etuiet. Denna kan du använda till ett instrument, i ett tätt slutande etui. En perforerad gummislang med svamp i, som du hänger in i gitarren mellan strängarna och genom ljudhålet. Enkelt, smidigt och billigt. Måste fyllas på efter behov. Modellen säljs och används av Martin, Gibson och andra stora tillverkare av akustiska gitarrer.