Gibson ES-330 1959

Restaurering av huvudet

Juni 2021


Gitarren kom till oss med helt avbrutet huvud, som i sin tur var redan reparerad och tillverkad av nytt material. Av originalhuvudet fanns bara loggan kvar. Uppgiften var att få en komplett fungerande gitarr med så lite spår efter reperation som möjligt. Bilderna ligger i kronologisk ordning, så man ser lite av varje moment.


Vi skaffade rätt material - Honduras Mahogny, och kapade bort alla skadade delar på halsen. Snittet ligger under greppbrädan, i en vinkel som är parallel med huvudets brytvinkel (17º). Detta ger bäst styrka och säkerställer stabilitet. Även den gamla dragstången var skadad, så vi var tvungna att ta bort greppbrädan också, för att kunna byta den. Efter att ha lossat den gamla, fastrostade stången, lade vi dit en ny och fixerade den med en eksplint - precis som det var i origionalutförande. 


När huvudet var färdigformad, försågs den med ett lager järneksfanér - som användes på 50- och 60-talet under den svarta lacken. Nytt fäste för dragstångsmuttern skapades, och greppbrädan limmades tillbaka, med noggrann precision och stödskena, för rakhetens skull. Därefter monterades den gamla loggan på rätt plats och lackeringen påbörjades. Vi valde att lackera halsens och huvudets baksida i en lite mörkare kulör, för att snitten och limfogarna inte ska vara så iögonfallande. Det är transparent toning, så det går att se om man belyser det med en stark lampa. Helhetsintrycket blir väldigt bra på detta sätt, samtidigt som det är möjligt att undersöka hur återställningen är konstruerad och genomförd.


Efter härdning, slipning och polering behandlade vi lacken så det matchar gitarrens övriga slitage och patina. Mekanik av rätt sort, med åldersbehandling, ny översadel av rätt material och trussrodcover av rätt sort monterades, varefter gitarren strängades upp och färdigfställdes. En nöjd ägare - Ulf Schmidt från Guitarlabs - syns på sista bilden, vid leverans. Han var den som skaffade allt matrerial och delar till gitarren och det var Guitarlabs som bandade om gitarren efter renoveringen. Vi tackar för uppdraget och önskar mycket nöje!